Afhøvling eller afslibning af gulve

GulvafhøvlingDer er mange huse i Danmark der har trægulve af en eller anden slags, og der er også mange af dem der har trægulve der kunne brug en kærlig hånd. Et træguld kan nemlig være noget af det flotteste man kan forestille sig, men det kan også blive gammelt og kedeligt, hvis ikke det bliver behandlet ordentligt. Selvfølgelig kommer der til at være en masse slid på det når man bruger det, men nogle gange skal der gøres noget ved det, og det skal man være opmærksom på, hvis man bor i et af de huse der har sådan et gulv.

Man behøver ikke gå og behandle det hele tiden, men der er nogle gange hvor man må indse at der skal gøres noget ved det, og det kan være flere ting der skal ske. Hvis du har et gammeldags gulv, så kan det være det er så tykt at du kan høvle det ned, og på den måde fjerne den øverste del af træet. Det er nemlig ikke alt træet der er blevet kedelig, men blot overfladen, og derfor kan du komme langt ved at tage det øverste lag. Dette giver meget god mening set i lyset af at det kun er på toppen der kommer det store slid, og det er hvor der bliver gået på det, og stillet møbler på det. Det er slet ikke sikkert at du ved hvor flot dit gulv kan være, hvis du aldrig har set det imens det har været flot og lige høvlet, men det er der mulighed for.

Hvornår skal jeg have høvlet eller slebet?

Det er et af de svære spørgsmål når det kommer til at skulle behandle et gulv, og det kan helt sikkert anbefales, at du får fat i en professionel der har en hel masse erfaring, og får ham til at kigge på det. Det er nemlig ikke sikkert at du kan se hvad der er den bedste ting for dig, og om gulvet egner sig til begge typer behandling.

Afhøvling

Ved afhøvling høvles overfladen, som vi kender det fra sløjdtimerne med en almindelig høvl.

Det er en kniv der skærer en lille smile af gulvets overflade.

Velegnet til:

  • Opretning af skæve gulve
  • Opretning af gangbaner op stået pga ujævn slitage
  • Fjernelse af overfladebehandling f.eks. maling og fernis
  • Fjernelse af dybe ridser

Afslibning

Ved afslibning slibes overfladen med forskellige typer sandpapir, typisk slibes gammel lak væk og en meget lille smule af gulvoverfladen.

Velegnet til:

  • Efter afhøvling skal der altid slibes
  • Til skift af overfladebehandling
  • Til opfriskning af gulvet og ny efterbehandling
  • Til fjernelse af snavs og ridser i belægning

Hvordan forbereder man sig?

Når du har fundet ud af at du skal have lavet noget ved dit gulv, så er det vigtigt at du forbereder dig godt. For at du er klar til når der kommer en håndværker og skal ordne gulvet for dig, skal du sørge for at have fjerne så meget som muligt fra gulvene. Det duer ikke at der står en masse møbler, der kan blive støvede, og som man skal til at gøre rent igen bagefter.

Hvis ikke du kan få dem ud af rummet, så kan du vælge bare at dække dem med plastik. Hvis du gerne vil gøre håndværkeren glad, så skal du også passe på at der ikke er nogen søm der sidder op af gulvet, fordi de ikke er banket helt i, for de kan virkelig ødelægge den maskine han bruger, hvis den rammer.

Det er simpelthen bare at gå i gang fra en ende af, og så banke dem i der ikke er helt i. Hvis der har ligget tæppe over gulvet, og du måske først lige har opdaget at der er et gammelt trægulv under tæppet, så skal du sørge for at have fjernet tæppet helt, så det ikke ligger i vejen. Generelt skal man bare sørge for at der er så ryddet som overhovedet muligt når man skal have gjort noget ved gulvet, for det kommer til at støve og svine meget mere end man lige regner med.