Forberedelse før gulvafslibning

Inden du påbegynder afslibningen af dit gulv, er der en række ting der skal gøres. Alle synlige søm og skruer skal dykkes 2-3 mm ned i overfladen. Dette gøres med en såkaldt dyknagle eller en almindelig hammer. Hvis du ikke dykker sømmene, risikerer du at sømmene vil ødelægge slibemaskinen. Du skal sørge for at fjerne alle lister, så du kan komme helt ind til væggen med slibemaskinen. Gennemgå dit gulv for brædder der er meget beskadiget.

Disse skal skiftes, hvis de ikke står til at redde. Hvis der er store huller eller hakker, misfarvninger, skal du udskifte det. Du kan enten give sig i kast med det selv, eller overlade det til en professionel, da det ikke er den nemmeste opgave. Vær opmærksom på at det nye træ skal ligne det gamle, så det ikke skiller sig for meget ud. Hvis der er huller fra søm og skruer, skal disse spartles med træspartelmasse. Husk at finde en farve, der matcher farven på dit gulv. Til sidst skal gulvet være fuldstændig rent.

Efter afslibningen

Når gulvet er slebet, skal du bestemme dig for gulvets nye udseende. Dette kan du bestemme ud fra hvilken behandling du giver træet. Hvis dit gulv er lyst og du vil beholde den lyse farve, skal du behandle det med lud. Vær opmærksom på at behandling med lud ikke beskytter træet, og derfor skal træet altid behandles yderligere med olie, lak eller sæbe. Hvis du ønsker et mere ’gammelt’ udseende kan du vælge en sæbehandling af gulvet. Denne behandling skal gentages cirka tre gange om året for at holde træet mættet.

Du kan også vælge at behandle dit gulv med olie, som giver en smuk og mat overflade, der er specielt modstandsdygtig. Behandlingen er dog ikke helt så modstandsdygtig som lakbehandling. Behandling med lak kan give gulvet et mat eller blankt udtryk alt efter hvilken lak man vælger. De fleste vil kunne nøjes med en vandbaseret lak, der ikke er så modstandsdygtig som lakker med opløsningsmidler. De vandbaserede lakker gulner dog ikke nær så meget og er knap så farlige at påføre som lakker med forskellige opløsningsmidler.