Overfladebehandling af guvet

Gulvlak eller gulvolie?Mange mennesker har trægulv i deres bolig. Uanset om man bor i hus, eller man bor i lejlighed, så er trægulv praktisk og flot. Trægulv er muligvis den mest udbredte gulvtype nogensinde, netop fordi trægulv er praktisk, da det er holdbart og stærkt. Desuden findes der utroligt mange forskellige træsorter, der benyttes til trægulv, hvilket kun gør mulighederne endnu mere uendelige, hvis man godt kunne tænke sig et trægulv. Der er nemlig virkelig mange muligheder, når man skal vælge, om man vil have trægulv af bøg, eg, fyr eller noget helt fjerde. Alle træsorter er forskellige og har fordele og ulemper, så det gælder om at finde den træsort, der passer bedst til ens ønsker og behov, hvis man en dag skal vælge, hvilken form for trægulv man kunne tænke sig.

Har man derimod et trægulv i forvejen, så handler det om at passe godt på det. Et trægulv kan være virkeligt smuk og glat, hvis det bliver vedligeholdt. Omvendt kan et trægulv, som er fuldstændigt vanrøgtet, se utroligt ulækkert og frastødende ud. Det er derfor rigtigt vigtigt, at man plejer og vedligeholder sit trægulv, hvis man gerne vil have det til at se flot ud og udstråle sundhed og renhed. En ting, som er god at gøre, hvis man gerne vil passe på sit gamle eller sit nye trægulv, det er at behandle det.

Et ubehandlet trægulv bliver hurtigere grimt og slidt at se på. Hvis man bor sammen som familie, vil man helt sikkert opleve, at nogen kommer til at spilde mad eller drikkelse på gulvet, eller at nogen en dag kommer til at vade ind med beskidte sko og støvler. En overfladebehandling beskytter trægulvet mod disse hverdags-påvirkninger, som de fleste trægulve bliver udsat for. Hvis man vælger at behandle sit trægulv, bliver det altså nemmere at holde rent for mad, væske og skidt. Desuden kan en overfladebehandling også være med til at forstærke trægulvets udseende på forskellige måder, så man kan vælge en behandling, der forstærker og understreger trægulvets egenskaber.

Der er mange forskellige muligheder

Der findes mange forskellige behandlinger, når det kommer til at overfladebehandle trægulv. Naturligvis skal behandlingen passe til træsorten, som gulvet er lavet af. Man skal dog også overveje, hvor meget slidtage gulvet vil blive udsat for og selvfølgelig også tænker på, hvordan man gerne vil have gulvet til at se ud. Behandlingen påføres direkte efter en veloverstået gulvafslibning.

Ludbehandling af trægulv

Hvis man lige har slebet sit trægulv, eller gulvet er helt nyt, og man gerne vil bevare træets lyse udseende, så er det en god idé at ludbehandle det. Med en ludbehandling hæmmes den ”gulning”, som vil skabes naturligt over tid. Man skal huske, at luden skal passe til træsorten. Ludbehandling er desuden en forbehandling, hvilket betyder, at gulvet skal behandles med noget andet efterfølgende.

Sæbebehandling af trægulv

Hvis trægulvet ikke er nyt, men en smule gammelt, så er en sæbebehandling en god idé. Hvis man gennemfører behandlingen ordentligt og omhyggeligt, så bliver gulvet rimeligt modstandsdygtigt, men det skal dog vaskes rimeligt ofte. Man kan vælge sæbe efter, om man vil have gulvet til at bevare det lyse udseende, eller om man har det fint med, at gulvet kommer til at gulne lidt, hvilket det vil gøre, hvis man benytter en natursæbe.

Oliebehandling af trægulv

Til en oliebehandling af trægulv skal benyttes hærdende olier. Olier tilsat hærde, vil tørre hurtigt op og skabe en hård og slidstærk overfalde. Man kan derfor fx vælge at behandle sit trægulv med olie efter en ludbehandling. Olien skal naturligvis passe til træsorten, men generelt giver en oliebehandling en flot og glat overfalde, som er forholdsvis modstandsdygtig over for skidt og snavs.

Lakering af trægulv

Hvis man vælger at lakere sit trægulv, så vil man være garanteret en halvblank og slidstærk overflade. Det er forholdsvist nemt at vedligeholde og rengøre et lakeret gulv, man skal dog huske på, at gulvet skal have en ny omgang lak, hvis den gamle lakoverflade er ved at blive slidt af. Der går gerne nogle år, før der igen er behov for en lakering. Der findes både vandbaseret lak og lak med opløsningsmidler. Lak med opløsningsmidler giver en mere slidstærk overfalde og vil derfor være egnet til gulve, som der slides meget på.