Vedligeholdelse af dit trægulv: Sådan gør du

GulvsæbeHvis man intet gør ved ens trægulv, så kan det hurtigt blive grimt og slidt af snavs, væsker og dagligt slid. Hvis man vælger at give det en overfladebehandling vil det blive pænere at se på, nemmere at holde rent, og desuden kan man helt selv bestemme, hvordan det skal se ud. En overfladebehandling giver gulvet et ekstra pift, samtidig med at det beskytter det, hvilket vil sige at det har både et æstetisk og praktisk formål. Hvis man tager et kig på andre overflader i hjemmet, f.eks. lofter og vægge, så er det uden tvivl gulvene, der udsættes for det største slid, især hvis man er en stor familie, og derfor er det vigtigt med vedligeholdelse af dit trægulv, så det kommer til at holde mange år ud i fremtiden.

Vælg den rigtige behandling til vedligeholdelse af dit trægulv

Det første man skal tænke over, når man vælger en træbehandling, er hvilken træsort gulvet er lavet af, da det har stor betydning for den måde det bør behandles på. Man skal også overveje det udseende man ønsker. Hvis man f.eks. har et lyst trægulv, så kan man med en behandling gøre det mørkere, således at det passer til ens stil. Man kan også sørge for at holde det er så lyst som muligt, så det passer godt ind i den minimalistiske, skandinaviske stil, m.m.

Det er også vigtigt at tage stilling til glansen, og hvor ofte man ønsker at rengøre det. Desuden bør man overveje, hvor meget slid det område, der behandles skal udsættes for. Som hovedregel vil trappetrin hurtigere blive slidt end gulve, så her kan man vælge at anvende lak, som er et af de mest almindelige behandlingsprodukter. Man kan dog også bruge lud eller olie, og man kan behandle trægulve, men også andre slags gulve, som f.eks. beton, klinker, marmor, linoleum, osv.

Fordele ved vedligeholdelse af dit trægulv

Når du vælger vedligeholdelse af dit trægulv med en behandling, så vil forskellen være at se med det samme. Der er mange fordele ved at gøre dette, f.eks. vil gulvets levetid blive forlænget betydeligt, og desuden får gulvet et unikt og smukt udseende, og bliver mere holdbart og slidstærkt. Visse behandlinger kan endda gå ind og påvirke gulvet, så det bliver mindre modtageligt over for snavs og skidt, og dermed nemmere at rengøre.

I nogle tilfælde kan man endda få det til at blive vandafvisende, hvilket især i køkkenet er en stor fordel, da man kan komme til at vælte et glas vand, eller det der er værre, under aftensmaden, eller mens man laver mad. Især med børn i hjemmet, og alle de ting der ender på gulvet ved spisetid, kan det være en fordel. Der er også mulighed for at tone eller farve trægulvet på en måde, der passer perfekt til resten af indretningen, hvis man f.eks. har en forkærlighed for mørke træsorter, men gulvet er lyst. Dog er det vigtigt at tale med en fagmand omkring, hvilken behandling der passer bedst til gulvet, for der er grænser for, hvad de forskellige gulve kan holde til.

Et robust trægulv plejer at kunne holde til en del mere end et der er lavet af lamel, så derfor bør man ikke bekymre sig så meget her. Det kan alligevel være en god idé at tage en snak med en professionel, der kan vejlede én til at vælge de helt rigtige produkter, så man får mere for pengene. Inden produktet kan påføres er det nødvendigt med en gulvafslibning, således at man behandler en glat og ren overflade. Hvis man er en ægte handy man kan man selv gå i gang med projektet, men ellers vil det være en fordel at få en faglært til det, så man får det bedste resultat, og arbejdet bliver udført hurtigt og effektivt.

Det kan være svært at afgøre her og nu, hvilken behandling der egner sig bedst, det kommer helt an på hvilken type gulv man har. Det vigtigste her er først og fremmest at overveje, hvordan ens hverdag er indrettet, og hvilket liv man fører, så man ikke ender med at have et gulv, der har brug for daglig rengøring, og ikke kan holde til særlig meget, hvis man har dyr og børn.